streda 1. februára 2017

Život mliečnej kravy

Ako iste mnohí viete, študujem veterinu a dozvedám sa o zvieratách do hĺbky veci, o ktorých bežný človek nevie alebo sa o ne nezaujíma. Ja som sa o túto problematiku zaujímala už dlhšie a nebolo to pre mňa viac či menej nič nové, avšak ak to vidíte na vlastné oči, predsa to vo vás niečo zanechá.
Ako jediný z cicavcov pijeme mlieko po celý život. Je nám ozaj potrebné mlieko určené primárne teliatkam?
Krava určená k celoživotnej produkcii mlieka sa nazýva dojnica. U nás v SR/ČR je najbežnejším plemenom Holštýnka. Začala by som úplne od začiatku, od samotného pôrodu.




Na každej mliečnej farme sa nachádzajú pôrodne, kde vždy súčasne rodí niekoľko kráv. Delia sa na skupinové a individuálne. Kravy musia rodiť čo najčastejšie je to možné. Akonáhle porodia a dajú sa im do poriadku pohlavné orgány (zväčša sa to pohybuje okolo 45-70 dní) musia sa znovu "pripustiť" (inseminovať) a byť znovu gravidné. Podľa toho sa meria aj úžitkovosť kravy. Krava je gravidná kolo 285 dní, o niečo málo dlhšie ako človek. Obdobie gravidity trávia v stajni rozdelené podľa štádií gravidity a dojivosti. Krava tesne po pôrode je v období puerperia a čaká na insemináciu. Popri tom sa samozrejme dojí. Krava úspešne pripustená a gravidná je v najvyššom stupni laktácie, teda aj úžitkovosti približne v 2-4 mesiaci po pôrode. Tesne pred pôrodom asi 60 dní, nastáva obdobie státia na sucho, kedy sa dojnica menej kŕmi a mliečna žlaza sa zasuší, prelieči a pripraví na ďalšiu laktáciu. A pár dní pred očakávaným pôrodom sú presunuté na pôrodňu. Holštýnske kravy sa vyznačujú veľkou plodnosťou a zväčša jednoduchými pôrodmi, len u jalovíc je rizoko komplikácií vyššie.
Samotný pôrod prebieha rýchlo, teliatko sa od matky nechá olízať aby nabralo stabilnú termoreguláciu. Nechá sa cicať mlezivo a zotrvá u matky pár hodín. Väčšinou mlezivo matky nebýva kvalitné a preto sa používa mrazené alebo zmesné od viacerých matiek a teliatko sa dokrmuje umelo, bez matky. Potom je odvedené do vonkajšej búdy. Prečo? Pretože dlhším pobytom u matky by si obaja k sebe vytvorili silné puto...

5 dní je prikrmované mliekom, po 5tich dňoch sa pridávajú granule (startér) ráno a večer. Teľatá sú prikrmované umelými náhradami mlieka asi 7 týždňov. Od siedmeho týždňa dostáva mlieko len 1x denne (normálne by malo sať mlieko asi rok). Od 8. týždňa je úplne odstavené a prijíma len vodu a granule. Celkovo v týchto mini vonkajších búdach strávia asi 3 mesiace! (prebieha 1. vakcinácia a do 6. týždňa sa vypaľujú! rohy). Rohy sa vraj musia vypáliť, pretože urezať nejdú a hrozí napadnutie iných kráv alebo ošetrovateľa.
Býčkovia sa hneď po odstave predajú buď súkromníkom alebo do zahraničia na mäso a jalovičky sa dajú do skupinového ustajnenia. V stajni sa kŕmia hlavne startérom s prídavkom sena. V 4. mesiaci sa startér vylúči a jalovičky si zvykajú na zmesnú krmnú dávku, ktorou budú kŕmené po zvyšok svojho krátkeho života.
Jalovice sú na farme do 7. mesiaca, potom prejdú do samostatného odchovu jalovíc, kde sa od 15. mesiaca začínajú pripúšťať a čaká ich rovnaký osud ako ich matky.



Kravy sú dojené 2x denne a priemerná úžitkovosť je asi 9600 litrov ročne. Hovorím si, je to vôbec treba? Existuje veľa alternatív mlieka, len ľudia sú slepí.

Tak ako u ľudí aj žena musí byť tehotná a mať dieťa aby mohla produkovať mlieko a kojiť. Sme vlastne kojenci mliečnych kráv. 
Ešte stále si myslíte, že kravičky žijú celý svoj krásny život niekde na slnečnej lúke? Tieto mliečne kravy videli naposledy svetlo sveta, keď boli niekoľkomesačnými jalovičkami. Normálne sa krava dožije okolo 20 rokov, ale mliečna krava je po pár rokoch služby vyčerpaná poslaná na jatká.

Alternatívy mlieka
Rastlinné mlieka od výmyslu sveta - orieškové, kokosové, makové, sójové, ryžové, ovsenné...Dajú sa kúpiť v každom supermarkete v krabici alebo vo forme prášku. Isto si hovoríte, prečo by ste mali kupovať mlieko 3x drahšie než je najdrahšie kravské. Ale existuje aj lacnejšia alternatíva, dokonca ekologická. Rastlinné mlieko si vyrobiť doma. Potrebujete k tomu len vybranú surovinu, vodu, mixér a cedník. Vezmete napríklad kokos, namočíme ho na pár hodín do vody a následne dáme celú zmes do mixéra a mixujeme. Následne precedíme a voila, kokosové mlieko je na svete. Zo zvyškov si môžete spraviť trebárs kokosové guľky :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára